"yang pergi biarkan pergi, yang masih hidup mesti diteruskan"

23 October 2009

bermain dengan pastel

akhirnya berjaya aku hasilkan artwork ni dengan mnggunakan medium soft pastel..
walaupun x sebaik yang lain tapi aku berpuas hati dengan hasil tangan aku sendiri..
alhamdulillah..

ape yang diajar oleh kak liyana aku cuba prktikkan..hehehe
arap2 kak liyana dapat memberi komen membina..=)

-saya budak baru belajaq, kalau salah tolong tunjukkan-

10 comments:

Cahaya Kekasih said...

congrats!!

ok pe...better dari saya yang asik lukis binatang n hearts je...sampai akak saya pelik n x caye bila saya draw katun org..huhu

p/s: sapekah gerangan gadis itu? uhu

LiYaNa said...

tahniah..! pndai adik guna pastel.. first time guna pn dh menunjukkan adik dh blh main dgn pastel ni...

lepas ni berani main dgn warna... skin tone misalnya, cuba belajar utk cmpur2 warna... try pakai warna merah, magenta, pink, sedikit hijau, kuning dan coklat serta cmpur dgn warna yg adik guna kt atas ni.. berani redah je..! hasilnya cantik...

colour skin tone kita ni byg brgantung drpd warna sekeliling... cuba adik kaji lukisan potret dgn lbh byk.. warna sekeliling reflect balik warna skin, dan warna baju kita... kalau sekeliling tu ada warna biru n hijau, so, skin kita pn letak sikit pd warna reflect tu..

utk bg nmpak lebih realitik... adik kena detailkan lg potret tu.. nak detailkan pakai bar pastel tu mmg agak sukar.. kena asah bg tajam2 kemudian hujungnya boleh la diapplykan pd lukisan.. but make sure spray dulu.. nanti dia susah lekat.. tp nk senang, beli je pastel pensil kt kedai.. lg la senang.. spray tu pakai fixative spray.. blh cri kt art supply.. harga dia agak mahal..blh tahan la. tp kalau x mampu, dan susah nk jumpa... pakai la hair spray... spray rmbut tu... sebab apa? nk bg pigment2 pastel tu melekat pd permukaan lukisan kita...

soft pastel ni kena apply pd permukaan kertas yg kasar.. bkn smooth.. blh jmpa kt art supply, soft pastel paper.. akak biasanya suka pakai jenis canson.. tp kalau dh susah nk jmpa.. sugar paper pn blh... drawing block pn blh jgk, tp permukaan yg kasar.. bkn jenis yg smooth.. nanti beli kertas, cuba rasa permukaan dia dulu..

go adik...! selamat berusaha..! salam seni..

prof.ir said...

ok..thanks akak..

akak..nk tnye skit..
cmne kte plih color background yg sesuai?
lg satu..yg spray tu nk gne camne??

ok mekasih akak atas tnjuk ajar..=)

prof.ir said...

to cahaya kekasih > hehehe..teka la siapa die...=)

LiYaNa said...

kaler background? sebenarnya terpulang... warna apa pn xpa... cuma, bila kita pilih satu2 warna tu... kena ada reflect pd subjek utama.. adik blh refer lukisan potret drpd pelukis2 yg lbh arif.. akak ni, hehehe.. masih lg belajar bab2 tu. masih lemah..

kita belajar bermula dgn meniru.. kemudian mengkaji... selebihnya pandai2 sendiri... hahaha..

spray plk... ala.. just spray je la pd permukaan lukisan... selalunya akak tgk pelukis2 pro tu dorang spray ms lepas lukisan tu dh siap... tp akak ni spray ikut sukati je... sebab akak pakai pastel mun gyo je..yg mcm adik guna tu.. yg tu susah lekat sikit, dia byk keluar debu ja... kena lapis byk2 layer baru warna dia cntik.. (btl x?)kan?

kalau dh mampu nanti adik try la jenis2 yg mahal sikit... kalau x salah akak la.. ada akak tanya sorang pelukis tu..., jenama pastel Rembrandt yg selalu dorang pakai.. kaler dia lg cntik.. sebatang je dlm rm9.. huhu...

prof.ir said...

ooo..btol3..hehehe..

tu la..byk sgt kuar debu..huhu..akak punye x byk debu ek?..

wow!rm9 sbtng..mhlnye....=)
nnt da pro leh ar beli yg 2..huhu..

eyra said...

pandai melukis!
tahniah ;)

prof.ir said...

bru nk blaja...
bleh la ckit2..

mekasih..=)

LiYaNa said...

lepas ni, akak nak kasi satu homework... dh free, peksa dh bes gitau ya... huhu...

prof.ir said...

ok2...hehehe..bestnye ade ckgu...
xsbr ni...huhu..

Post a Comment